- Αλταμίρα
- (Altamira). Τοποθεσία στην Ισπανία, κοντά στο Σανταντέρ, ονομαστή για το σπήλαιο με τις προϊστορικές βραχογραφίες, που έφεραν για πρώτη φορά τους αρχαιολόγους σε επαφή με την προϊστορική τέχνη. Το σπήλαιο αυτό το ανακάλυψε τυχαία ένας κυνηγός το 1868. Λίγα χρόνια αργότερα, oΙσπανός ειδικός της προϊστορίας Μαρσελίνο ντε Σαουτουόλα ανακάλυψε τις βραχογραφίες χάρη στη μικρή κόρη του, που τις παρατήρησε στην οροφή του σπηλαίου, την ώρα που εκείνος έκανε ανασκαφές μέσα σε αυτό. Για πολλά χρόνια οι αρχαιολόγοι αρνήθηκαν να δεχτούν ότι τα ζωγραφικά αυτά έργα ήταν αυθεντικά, κατηγόρησαν μάλιστα τον ντε Σαουτουόλα για απάτη· μόνο στις αρχές του 20ού αι. αναγνωρίστηκε η σημασία της ανακάλυψής του. Οι νωπογραφίες της Α., που ανήκουν στην παλαιολιθική εποχή, έχουν γίνει με ώχρα, ξυλοκάρβουνο και αιματίτη και παριστάνουν, με εκπληκτικό ρεαλισμό, βίσονες, άλογα, αγριογούρουνα, ελάφια, που τρέχουν, αναπαύονται ή βρίσκονται σε άλλες στάσεις. Το εκπληκτικό σχέδιο των παραστάσεων αυτών μαρτυρεί εξαιρετική επιδεξιότητα και καταπληκτική παρατηρητικότητα. To σπήλαιο της Α. είναι μια από τις σημαντικότερες μαρτυρίες για την παλαιολιθική τέχνη των σπηλαίων της γαλλοκανταβρικής περιοχής.
Λεπτομέρεια από άλογο, ζωγραφισμένο με ώχρα κόκκινη και μαύρη, μία από τις σπουδαιότερες Βραχογραφίες στο σπήλαιο της Αλταμίρα (φωτ. Igda).
Οι βραχογραφίες του σπηλαίου της Αλταμίρα έχουν τέτοια τελειότητα, ώστε, όταν ανακαλύφθηκαν το 1879, πολλοί υποστήριξαν πως ήταν έργα ανθρώπων πολύ νεότερων (φωτ. Igda).
Απεικόνιση βίσονα στο σπήλαιο της Αλταμίρα (φωτ. Sef).
Dictionary of Greek. 2013.